Hub motor vs Belt motor

Forskellige motorsystemer på et eldrevet skateboard? Den evige debat i det elektriske skateboard community omhandler forskellen mellen den nyere teknologi hub motors eller den ældre teknologi belt motor. Forskellene er større end du tror. Et elektrisk skateboard og longboard er ikke en billig investering, og du vil gerne være sikker på, at du ligger dine penge i et motorsystem, der passer til dit behov. Derfor har vi lavet en guide, der skal hjælpe dig i dit køb af elektrisk skateboard eller longboard.

Hub motors

Pros and Cons

 1. Simpelt design. Der er ingen gearing eller motorbeslag og motoren er kompakt i designet. Faktisk er motoren så enkel og 'clean' at man hurtigt overser motoren.
 2. Letvægtig. Hub motors er ikke kun kompakte, men de er også vægtmæssigt lettere end et belt motor system. Vi har set mange utrolige forbedringer de seneste år i hub motors, og de bliver kraftigere og mere effektiviseret for hver dag der går.
 3. Lydsvag. Hub motors er mere lydsvage end belt motors. Der er nemlig intet eksternt bælte, ligesom den kompakte motor vil holde noget af lyden indelukket.
 4. Ingen vedligeholdelse. Motorene er så kompakte og der er ingen udsatte motordele. Snavs og skidt kommer ikke ind i motoren, og de fleste hub motors er næsten vandtætte. Derfor undgår man den store vedligeholdelse af motorerne.
 5. Fungerer som normalt longboard. Hvis du har overvurderet batteriet og du løber tør for strøm, så kan boardet skubbes som et normalt skateboard / longboard. Der er minimal modstand og det giver en ekstra frihed.
 6. Mere smooth. Acceleration og bremseevne er typisk mere smooth i hub motors. Det skyldes 'direct drive' i hub motors, der gør det nemmere for ingeniøren at indstille accelerations- og bremseevne.

 1. Ventilation. Hub motors er som tidligere forklaret kompakte og indelukket. Det giver en udfordring i forhold til ventilationen. Motorer må ikke blive for varme, da det kan forringe ydeevnen.
 2. Ufleksibel. Forhjulene kan du skifte ud som det passer dig, men da motoren sidder inde i baghjulene, kan du ikke bare skifte til andre hjul. Så skal du skifte motorerne også.
 3. Mere power. Hub motors skal typisk bruge flere watt fra batteriet for at kunne dreje hurtigere i accelerationen.

 

Belt motors

Pros and Cons

 1. Mere kraft. Typisk ser man at belt motors giver mere direkte kraft og dermed hurtigere acceleration fra stillestående position. Det kan være godt for øvede skaters, men accelerationen kan virke unaturlig. Den øgede kraft kan også resultere i bedre klatring over bakker.
 2. Bedre køleevne.  Da motoren ikke er lukket inde og motoren er åben, vil varmen hurtigere afledes. Det er altid en fordel at motoren ikke bliver for varm, da det giver bedre ydeevne og potentielt længere levetid.
 3. Fleksibilitet. Ønsker man at skifte hjulene ud og evt. gøre sit board bedre til off road, er det meget mere fleksibelt med et belt motor system. Alt efter modellen kan hjulene skiftes forholdsvist problemfrit, hvorimod, man med hub motors vil skulle bruge off road hjul med motor indeni.

 1. Vægten. Belt motors er typisk større, mere klodset og vejer mere. De fleste foretrækker et lettere skateboard, når det skal bæres rundt. Ligeledes er tungere vægt en større belastning for batteriet.
 2. Mere vedligeholdelse. Motoren er typisk åben, så den skal renses for snavs indimellem. Det er ligeledes uundgåeligt, at bæltet indimellem skal skiftes. Det er dog ikke helt umuligt at erstatte dem, men tanken om at være strandet et sted, fordi bæltet sprækkes er træls.
 3. Højlydte. Det er klart at ingen motorer er lydløse, men belt motors er mere højlydte. For nogen betyder det dog ikke så meget, men hvem vil sammenlignes med et jetfly, når man drøner afsted på cykelstien?
 4. Gammel teknologi. Teknologien for belt motors er gammel, og ses i mange motordrevne køretøjer. Du vil derfor ikke se meget mere innovation og udvikling i teknologien.
 5. Kan ikke bruges som normalt skateboard. Har du overvurderet dit batteri og løbet tør for strøm? Så giver et belt motor system dig ikke meget hjælp. Faktisk er det nemmere for dig bare at take boardet på nakken og gå selv. Der er nemlig ekstremt meget modstand i motoren, og det gør det noget nær umuligt at bruge som normalt skateboard.

Konklusion

I bund og grund kommer det an på personlig preference. Før i tiden har belt motors altid været overlegne, men teknologien for hub motors er i rivende udvikling, og mange mener at teknologien allerede har overhalet belt motors. Hos RoadSurfing anbefaler vi hub motors. Det gør vi primært fordi vi mener acceleration og bremseevne er langt mere smooth i et hub motor system. Dvs. en langt federe køreoplevelse som er alfa omega hos RoadSurfing.  Ligeledes undgår man for meget vedligeholdelse med hub motors, altså mere tid på vejene og mindre tid på værkstedet.

Er du interesseret i at købe et elektrisk skateboard med hub motors? Så kan du gå til vores RoadSurfing produkt ved at trykke nedenfor. Hvis du gerne vil prøve produktet først, kan du tilmelde dig ved at trykke nedenfor, så kan du se om hub motors er noget for dig.